CT SCANNER

 

CT is een aanvulling op veel gebruikte beeldvormende technieken zoals röntgenfoto's en echografie. 

 Bij een röntgenfoto wordt een tweedimensionale opname gemaakt van een onderdeel van een dier, zoals de borstholte of een poot.

Bij een CT-onderzoek kunnen 3-dimensionale beelden worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek mag er, vanwege de röntgenstraling, niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk het onderzoek onder anesthesie uit te voeren, uw dier moet dus nuchter zijn, en mag 12u van te voren niet eten.

VIMAGO GT 30

Het onderzoek begint met een overzichtsscan. Dit lijkt op een gewone röntgenfoto en deze wordt gebruikt om te bepalen waar de dwarse plakjes moeten worden gemaakt. Daarna begint de eigenlijke scan, waarbij de röntgenbuis om de patiënt draait en de onderzoekstafel gelijktijdig in het apparaat schuift. Afhankelijk van het aantal en de dikte van de plakjes duurt een scan ongeveer 10-30 seconden. Soms worden aanvullend nog dunnere plakjes gemaakt of een serie met contrastmiddel. In een CT-beeld worden overlappende structuren echter geëlimineerd, waardoor de interne anatomie duidelijker wordt. 

Eén CT-onderzoek levert honderden en soms wel meer dan duizend beelden op. Het kost veel tijd om deze allemaal nauwgezet te bekijken. De beelden blijven daarom bewaard om later op de dag zorgvuldig te worden beoordeeld door de veterinair radioloog (uiteraard worden spoedpatiënten direct beoordeeld). De uitslag wordt binnen 24u en vaak dezelfde dag doorgegeven aan uw dierenarts of aan de behandelende specialist die dit met u zal bespreken en een verder behandelplan zal opstellen.

Omdat een CT gebruik maakt van röntgenstralen, is het toestel bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van afwijkingen aan het skelet en aan de longen. Maar ook weke delen (hersenen, neusholte, buikorganen) kunnen meer gedetailleerd worden beoordeeld dan bij een röntgenfoto (vanwege de dunne plakjes die kunnen worden gemaakt). Hierdoor kan je in een orgaan of lichaamsholte (bijvoorbeeld neusholte) kijken, hetgeen met röntgenfoto's niet kan.

Wat zijn de voordelen?
- Een effectievere medische diagnose en behandeling.

- Mogelijkheid om te bepalen wanneer operaties nodig zijn.

- Minder behoefte aan kijkoperaties (laparoscopie).

- Verbetering van de diagnose en de behandeling van kanker.

- Begeleiden en identificeren van tandheelkundige problemen en procedures.